DOMOV
Članki
V novem letu vam voščim vse, kar si najbolj želite
Četrtek, 11 December 2014 10:30

Nekaj zadnjih decembrov sem opazovala, kako sem bila potrta, nisem se veselila prazničnega vzdušja, komaj sem čakala januarja. Spraševala sem druge o tem. Večinoma so rekli, da radi praznujejo sami, brez družbe. Opazila sem, da ni bilo več voščil, poslali smo si nekaj sms-jev. Lani si še lučk v mestu nisem ogledala.

Letošnjega januarja sem na sebi začela delati na popolnoma drugačen način. Naredila sem si načrt in leto posvetila razvijanju kakovosti kot so mir, radost, ljubezen, srčnost, hvaležnost, dobrota, prijaznost, vrednost, veselje… Izbrala sem samo eno in skoraj vsak dan pomislila nanjo, izrekala sem jo v obliki afirmacije in opazovala dogodke, ki so se mi dogajali v njenem imenu. Uporabljala sem vrsto metod, s katero sem to kakovost krepila, jo živela, jo udejanjala, dihala, izražala, čutila in bila.

Letos je bilo zame eno najboljših let zadnjega desetletja. In zdaj, ko je december in gledam nazaj v  preteklo leto, nisem več potrta, nisem žalostna, frustrirana, prestrašena, jezna, v brezupu in v zmedi.  Veselim se praznikov, saj v miru lahko naredim bilanco tega leta in še bolj se veselim naslednjega leta, saj imam strategije, taktiko in načrt, kako živeti odlično. Vznemirljivo pričakujem novo kakovost, ki jo bom razvijala. Moje leto 2015,  bo v imenu ljubezni.

Draga moja skupnost, veliko ljubezni, miru, obilja, zdravja in radosti vam želim, naj vse to obsije vaše življenje in srce.

Vse dobro.

Varja 

 
NAČINI POZITIVNEGA RAZMIŠLJANJA
Petek, 29 November 2013 10:08

Če imamo težave in se prepričujemo, da smo dobro, to ni pozitivno razmišljanje. S tem se samo prevaramo, to je samo-manipulacija ali iluzija.

 
Uporabna pozitivna misel v zelo težkih pogojih življenja bi bila, da sebe nenehno opominjate na to:  DA BOSTE TE TEŽAVE NAJPREJ ZMOGLI PRESTATI IN DA JIH BOSTE NA KONCU TUDI VEDNO REŠILI.
Vedno imejte v mislih, da ste vi svoj najboljši vir rešitev. Razmišljati tako o sebi, vas bo spravilo skozi vsako težavo. Če vam primanjkuje zdrave samozavesti, se spomnite, da več krat pomislite, da ste vedno našli samozavest, ko ste jo potrebovali. In to vam bo to pomagalo v vsaki situaciji. Drugi primer je, da ko ste v situaciji, ko vlada denarna oseka, se spomnite, da ste iznajdljivi in da obstaja vedno več kot eden način, s katerimi lahko ustvarite prihodek. 
Da bi bilo pozitivno razmišljanje učinkovito, je treba svoje misli uskladiti s čustvi tako, da uporabljamo svoje telo. Vem, da se sliši čudno, ampak če na primer pomislite: JAZ SEM SAMOZAVESTNA, medtem pa čutite strah, bo vaše čustvo prevladovalo in ustvarilo realnost strahu. Svetujem drugače. Najprej se odločite, kaj želite čutiti. Neko pozitivno čustvo, recimo mir, ali pa radost, ljubezen, gotovost… Potem se spomnite vsaj enega primera, ko ste imeli ta občutek že v telesu. Svoje telo postavite v stanje tega čustva. Medtem spustite ramena in se nasmehnete, kotičke ust usmerite navzgor, globoko vdihnete in ko čutite pozitivno čustvo, šele potem začnite razmišljati svoje pozitivne misli in ponavljati afirmacije. V takem primeru boste odkrili, da so vaše pozitivne misli čisto na površju in se bodo začele same oblikovati.  Najpomembneje, kar je treba vedeti o pozitivnem razmišljanju je, da pozitivno misel uskladimo s pozitivnim čustvom. Šele tako jo vaše celotno bitje sprejme kot dejstvo. In od tukaj se začnejo dogajati spremembe. Zdaj imate temelje, zdaj lahko dosežete izjemno potentne spremembe v sebi. 
 
TEHNIKA: Najdite vir miru in osredinjenja, v sebi!
 
To tehniko lahko opravljate kjerkoli, v nakupovalnem centru, na banki … kjerkoli so prisotni zvoki. Predstavljajte si, da ste center, v katerega se zlivajo zvoki. Sedite tiho, zravnano, in vedno, ko poslušate, lahko slišite zvoke tako, da vi postanete center, zvok se pretaka k vam. Ko gledate ni isto. Gledanje je linearno, sedaj tebe gledam in tebe ne vidim, če pa poslušam, lahko slišim vse okoli sebe, in vse to priteka k meni, jaz postanem center zvoka. Tehnika pravi, okopaj se v centru zvoka. Kjerkoli ste in izvajate to tehniko, zaprete oči in začutite ves kozmos, ki je napolnjen z zvokom. Občutite, da vsak zvok prihaja k vam, vi ste center, čutite osredotočenost, sredino. Cel kozmos postane periferija in vi ste center, vse se premika proti vam, pada v vas. 
Zaprete oni in globoko vdihnete. Občutite zvok vse okoli vas, naj se zvok spušča v vas iz vseh smeri. Zakaj mislite, da je poudarek na to, da ste vi center? Zato, ker v centru ni zvoka. Center je brez zvoka, ravno zato, lahko slišite glasove, sicer jih ne bi. Glas ne more slišati drugega glasu. Ker pa ste brezzvočni, ste tiho, šele tako, lahko slišite. Center je popolna tišina, zato lahko slišite, kako glas prihaja k vam, v vas vstopa, vas obkroža. Ko najdete svoj center, je to vaše polje, v katerega vstopi zvok, potem vsi zvoki izginejo in vstopili boste v brez-zvočje, v center svojega življenja, v vir čistega miru. 
 
In enkrat, ko to slišite, vas noben zvok ne premami več, ali pa zmoti. Zvok bo prišel do vas, toda ne bo vas zmotil. Obstaja točka, v katero noben zvok ne vstopi in ta točka ste vi. Poskusite to metodo na tržnici, tam je na tisoče zvokov, toda ne razmišljati o zvoku – recimo, ali je dober, ali pa je slab…, ni mišljeno, da razmišljate o zvoku, mišljeno je, da mislite o svojem centru. Ne razmišljajte o vsakem zvoku, ki vas doseže, ali je dober, slab, lep, harmoničen, nasilen, predirljiv, zoprn, čudovit.  Samo spomnite se, da vi ste center in vsi zvoki se premikajo k vam, vsak zvok, kakršnekoli sorte.  Na začetku se vam bo vrtelo, ker običajno niste vajeni poslušati vsega, kar se okoli vas dogaja. Vaš sluh je selektiven, vaš pogled, tudi. Znanstveniki pravijo, da 98 % vseh zvokov sploh ne slišimo, samo 2% vsega, kar se dogaja v vaši bližini, slišimo. In samo zaradi teh dveh odstotkov ste skoraj nori. Če pa bi slišali stoodstotno vse, kar se dogaja, potem pa bi bili res lahko nori. Prej, pred tem smo mislili, da so vsa čutila vrata ali okna skozi katera zunanjost vstopi v nas. Sedaj pa pravijo, da niso vrata in da nismo tako odprti, kot smo mislili. Bolje celo, da jih opredelimo kot varnostnike, ki stoje ob teh vratih, neke vrste cenzorje, ki odločijo, kaj je dovoljeno in kaj ne. Samo dva procenta dogodkov sta dovoljena vstopiti v nas, v naše zavedanje in samo s temi procenti, se nam včasih že meša. S stoodstotnim odprtjem, s popolnoma odprtimi vrati, dati vsemu, kar prihaja, dovoljenje da vstopi, bi se nam zmešalo. Torej, ko boste poskušali to metodo, boste nekoliko omotični, vendar ne se ustrašiti, raje začutite svoj center in dovolite, da se vse znotraj vas pretaka. Sprostite se, sprostite svojo trdnjavo iz katere opazujete življenje, sprostite vse in potem dovolite vsemu, naj vstopi. Postali boste pretočni, odprti, vse prihaja k vam, vsi zvoki se premikajo k vam in potem se premikajte s temi zvoki in se pomaknete v svoj center, znotraj sebe, kjer jih slišite. Zvokov ne slišimo v ušesih, ušesa ne slišijo zvokov. Ušesa se le prenašalci, transmitorji in v tem svojem prenašanju odvzamejo veliko, kar je koristnega za vas. Ušesa izbirajo, delajo selekcijo in samo kar izberejo, samo tisti zvoki vstopijo v vas. Ušesa vam preprosto samo pošiljajo selektivne in izbrane glasove in zvoke, kje pa ste vi? Kje je vaš center?
Ste našli vaš center? Je v glavi? Ni, kajne. Ste presenečeni? Zgleda, da je v glavi, ker glasove poslušate s pomočjo ušes, in predvsem tudi zato, ker poslušate besede in ko poslušate besede, je center glava, z zvokom, pa ni center glava, zato na japonskem rečejo, da človek misli iz trebuha in ne iz glave.
 
Naš center je nad popkom, je kot topla žareča zvezda, če se zdaj osredotočite na njega, boste čutili ta svoj vir, predvsem pa boste začutili velik mir. 
 
V jedru imamo ogromen zbiralnik energije, ve v vsakem od nas, je osebno sonce vsakega posameznika, daje nam življenje in hrano. Čista energija, pulzirajoča, razpoložljiva, pripravljena, da nam da vse, kar je potrebno, da kaj dokončamo, pripravljena, da nam izreče dobrodošlico, ko se vrnemo domov počivat. Če torej začenjate kaj novega, in potrebujete navdih, ali pa, če ste ravnokar kaj dokončali in bi radi počivali, pojdite k viru. Vselej vas pričakuje in niti iz hiše ni treba stopiti, da bi ga našli.    
 
 
 
 
 
Matej Škufca, postavitev družine
Petek, 13 Januar 2012 08:02
Matej Škufca, postavitev družine-metoda po Bertu Hellingerju


VABLJENI NA SEMINARJE:
POSTAVITEV DRUŽINE
OBNOVITEV LJUBEZNI ZNOTRAJ DRUŽINE
 
po pristopu Berta Hellingerja

Ta metoda dela je namenjena reševanju problemov v družini, v partnerskih odnosih, pri težavah z otroci, ob boleznih in na drugih področjih življenja. Temelji na fenomenološkem pristopu in spoznanjih, do katerih je pri svojem delu prišel Bert Hellinger.

V zadnjih letih je bilo na mojih seminarjih več 1000 ljudi in verjamem, da boste tudi vi delili njihovo navdušenje in skorajda osuplost nad močjo, ki jo imajo rešitve do katerih lahko pridemo s postavitvami. To delo me izpolnjuje in spoznal sem, da lahko le zbrano in z največjim spoštovanjem, ponižnostjo in hvaležnostjo pridemo do spoznanj in rešitev, ter tako do novih življenjskih moči, sreče, ljubezni in morda tudi do zdravja.

»Obnovitev ljubezni znotraj družine« je ena naših največjih želja, vendar je potrebno v to ljubezen stalno vlagati. Naš trud in napor pa nista dovolj, saj je ljubezen znotraj družine dostikrat na videz trda in neizprosna. To pa zato, ker se drži točno določenega reda in zakonov. Šele takrat, ko začnejo te zakone reda spoštovati tudi vsi člani družine (seveda tudi mi sami), šele takrat, bo ta ljubezen lahko tudi stekla. Kdaj bo ljubezen lahko stekla? Takrat, ko bo smela teči do vseh članov naše družine. Do vseh v enaki meri.

V letu 2011 je Matej Škufca v Slovenijo povabil Gerharda Walperja, Carla Petra Strommerja in dr. Reinalda Schiestla, ki bodo, kot so pokazali že v preteklih letih, s svojim znanjem, izkušnjami in osebnim pristopom doprinesli k poglobitvi in razširitvi našega znanja na področju pomoči posameznikom in družinam.

Več na http://www.korenineinkrila.com/


 
Vabilo na brezplačno predstavitev
Četrtek, 18 Avgust 2011 01:00
Vabimo vas na brezplačno predstavitev programa:
 
ŠTIRKA 2011 -2012

ki bo v Ljubljani v četrtek, 25.8.2011 med 18. in 19. uro
 
Štirka je celoletni program, ki poteka ob ponedeljkih med 18. in 21. uro, od septembra 2011 do maja 2012. Namera programa je nuditi razumevanje in načine s katerimi dosežemo večjo jasnost o stvareh, ki nas bremenijo, s katerimi se srečujemo že leta, pa se nam še vedno dogaja isto. Večji del programa pa obravnavamo, osvajamo in vadimo metode in orodja s katerimi si pomagamo doseči umiritev, osredotočenost, sproščenost, skratka opuščamo strahove, jezo in depresijo, kar spet pomaga čutiti zadovoljitev, radost, ljubezen, užitek, izjemno dobro počutje, to pa je bistvo življenja prav vseh nas. Tako dvignemo vibracijo lastne energije, ki nam na koncu pomaga dosegati cilje, oziroma premagovati ovire, dobiti to, kar želimo.
Program tega letnika je:
  • Tehnike sproščanja, opuščanja napetosti, osredotočanja, ki nam ponudijo stabilnost, to pa je veščina, ki jo bomo v letu, ki prihaja, najbolj potrebovali.  
  • Osnove zavedanja štirih osnovnih čustev. In metode dela s čustvi.
  • Prepričanja in tehnike ki nam omogočajo učinkovito spreminjanje omejujočih prepričanj. Torej metode dela z umom.

Če vas begajo vprašanja kot so:

1. Kako se osvoboditi vzorcev iz preteklosti zato, da lahko v popolnosti ponudim vse svoje darove vsak trenutek?
2. Kako se lahko zavestno razvijem prek omejitev ega?
3. Kako uravnovesiti svoje življenje?
4. Kako se izpostaviti lastnim strahovom, jezi in žalosti, ter jih obvladati?
5. Kako zaživeti polno, strastno in radostno in še mnogo tega?

Lokacija predavanja je Parmova 43, Bežigrad, soba B5. Zaradi boljše organizacije pa vas lepo prosimo, da svojo udeležbo sporočite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .


Varja Kališnik 

 
 

kralj_poguma.jpgKralj poguma je  zabavna pripoved, namenjena otrokom, v zgodbi pa se lahko najde prav vsak, tako star kot mlad. Zgodba govori o kužku, ki je imel veliko skrivnost. Bilo ga je strah prav nenavadne majhne stvari. V zgodbi se prestrašeni kuža spopada s svojimi strahovi na zabaven način, obišče celo pasjo zdravnico! Knjigica vsebuje tudi preprosta navodila za otroke o tem, kako se spopasti s strahovi, kaj narediti ko nas je strah ter kako ga razumeti.

Knjigo je ilustrirala akademska slikarka, ilustratorka Kristina Krhin, ki je zabavno zgodbo opremila s čudovitimi ilustracijami. Nova knjiga izpod peresa predavateljice, publicistke in pisateljice Varje Kališnik je že izšla!

 

Naročila na 031 388 791 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Naslov: Kralj poguma
Avtorica: Varja Kališnik
Format: 21,0 x 28,1 cm

Redna cena: 19,50 € (ddv vključen)
 
Želje
Četrtek, 25 Februar 2010 13:20
Objava: 10.05.2007

Ko ljudi sprašujem po tem, kaj si želijo, mi pogosto postrežejo z odgovorom, ki boli, čeprav jih sprašujem po lepem. Pogosto začnejo takole: dovolj mi je tega odnosa, nočem biti  debela, nočem kaditi, nočem se prepirati, želim si to in to, ampak že v naprej vem, da je  nemogoče in podobno.
Sedaj pa pomislite, ko ste tako sami tarnali nad nečim in razpravljali o tem, kaj nočete, kolikokrat se je zgodilo, da ste potem dobili tisto, kar ste v resnici hoteli?
Zapleteno? Niti ne. Če ste tarnali nad tem, da ste predebeli, ste potem postali vitki? Če ste tarnali nad svojo službo, ste dobili boljšo? Sklenili ste, da se nočete kregati, mar sedaj živite v miru in v spravi? Jokali ste nad svojo usodo in se pritoževali, da nočete biti bolni, ste zato ozdraveli?

Več ...
 
Utop utopi utopijo
Četrtek, 25 Februar 2010 13:08
Objava : 30.08.2007

Občutite željo, da bi poenostavili svoje življenje, živeli mirneje, se ustalili, uživali v naravi in v majhnih stvareh? Se želite znebiti vsega, kar vas boli? Ste začutili močno željo, da bi popolnoma spremenili svoje življenje, delali nekaj čisto drugega, se preselili drugam? Si želite, da bi bili bistveno bolj fleksibilni ali pa svobodni?  Hrepenite po notranji umiritvi?
Če tako, potem občutite nove energije. Občutite to, kar je namen teh novih energij. Te, višje energije, pa lahko hkrati, ko gradijo nekaj novega, ustvarjajo tudi turbolence, če jih ignorirate in zanemarjate svoje notranje glasove. Te energije lahko s seboj pripeljejo velike priložnosti ali pa izjemne težave, odvisno od tega, kako plavate z njimi. Mnogi zavračajo spremembe. Nekateri se počutijo nesposobni, da bi zaplavali s tokom, ki vnaša novosti v njihovo življenje. Celo poskušajo umiriti tok s tem, da se predajo alkoholu, drogam, pretiranemu delu, pretiranemu ukvarjanju s športom. Lahko, da se prenajedajo, ali pa postijo, zavračajo hrano in podobno... Nekateri vztrajajo na starem, čeprav ugotavljajo, da je vse skupaj samo še trpljenje. Spet drugi se upirajo novostim tako, da kritizirajo, sejejo dvom in skepticizem. Potem je veliko takih, ki so se odločili, da bodo padli do dna, do konca, preden bodo odprli duri in novim energijam dovolili vstop v svoje življenje.

Več ...
 
Odločitve
Četrtek, 25 Februar 2010 13:04
Objava: 07.07.2007

Zastrupljena čustva in misli blokirajo, popačijo energijo ljubezni, ki bi jo morali občutiti vsaj šestdeset odstotkov časa. To vpliva tudi na zdravje našega snovnega telesa. Nekatera čustva in misli imenujemo negativne ravno zato, ker se ne skladajo z energijo ljubezni. Pozitivna čustva in misli so tista, ki sovpadajo z energijo ljubezni. Pretoka ljubezni in vitalne energije sta popolnoma povezana. V pogovornem jeziku na primer pogosto rečemo, da imajo nekateri ljudje zelene roke – tisti, ki jim rastline dobro uspevajo. Te ljudje, imajo svoje rastline radi in z njimi komunicirajo na svoj, poseben način, čeprav tega ne priznajo. Otroki, ki so ljubljeni brezpogojno, so bolj veseli, uspešni in zadovoljni. Hišni ljubljenčki, za katere skrbimo in jih imamo radi, se odzivajo popolnoma drugače kot oni, ki so zanemarjeni. Energija ljubezni je najpomembnejša energija našega življenja.

Več ...
 
Rekreativna duhovnost
Četrtek, 25 Februar 2010 12:53
Zelo sem pametna. Vem kaj je dobro zame in kaj ni in ne dovolim, da bi me drugi poučevali.  Sem vajena razmišljati. Tudi diham sama, tega sem se navadila takrat, ko sem se rodila. Pač diham, velika stvar, saj vsi. Ko prvič slišim teze o tem, da različni načini dihanja vplivajo na porast energije, na počutje, na delovanje telesnih funkcij, … takojpodvomim. Eh, no. Jajca. Dihanje je pač dihanje. Zakaj bi ustvarjali slona iz muhe. Dihaš! Halo! Potem naletim na nekoga, ki mi brez, da bi si to želela, izpove svojo pozitivno izkušnjo o tem, da se je lotil neke dihalne tehnike, ki mu je spremenila življenje. Ali pač preberem kakšen članek, morda knjigo in zvem, da se na vzhodu jogiji hranijo samo tako, da dihajo na poseben način. Ah, gotovo kakšna finta v stilu čarovnika Houdinija. Potem preberem da je ruski zdravnik, profesor Buteyco razvil dihalno metodo, s katero se uspešno zdravi astmo. To metodo danes uporablja cel svet, razen mi Slovenci zato, ker smo preveč pametni, da bi nasedli. Potem mine nekaj let in kljub moji izjemni inteligenci, začnem razmišljati o tem, da dihanje ni samo dihanje, da morda pa je le nekaj na tem. Poskusim kakšno metodo. Tisto, ki mi ugaja. Dva dni deluje. Počutim se odlično, tretji dan sem na istem.

Več ...
 
Vzeti v strah
Nedelja, 15 November 2009 15:55
Kaj občutite ob spremljanju dnevnih novic? Koliko svetlobe se širi ta trenutek? Se bojite  recesije, ali pa tega, da boste zgubili službo, denar, zaslužek? Saj veste, da imate izbiro. Zakaj raje ne izrabite te priložnosti zato, da iz trenutnih senc širite svetlobo; da strah, ki trenutno vlada v svetu spremenite v rast. Vsaj zase, saj imate izbiro, že pred leti ste se odločili zanjo.
Vsak človek se v tem trenutku počuti kot, da stoji na robu nečesa. In res je tako. Človek je pred tem, da se zgodi veličasen dogodek. Toda kaj, ko je rob nečesa, ki ga ta trenutek zaznavamo, v umu zaznan kot nevaren prepad. Pred nami so težki časi, preizkušnje bodo od nas terjale, da se bo treba vreči v ta prepad, če bomo hoteli v deželo raja. Naš um pa slednje razume kot nevarnost, kot pogubo, ne vidi možnosti, da bi bilo drugače. Našemu umu prepad predstavlja nevarnost, kjer lahko izgubi življenje.
Strah.
Več ...
 
«ZačetekPrejšnja123NaslednjaKonec»

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
VARJA
VARJINA SPOROČILA
KNJIGE
ČLANKI
PRIJAVA NA NOVICE
POVEZAVE

© Skrivnosti d.o.o. oblikovanje Nina Rupel
izdelava spletne strani Tomyco d.o.o.
Kazalo strani