DOMOV
Energije
Četrtek, 31 Maj 2007 12:29

EnergijeTako dolgo, kolikor življenjska energija teče skozi nas, smo živi. Žal naš jezik ne pozna besede, ki bi to življenjsko energijo poimenovala. Na kitajskem ji rečejo  Chi (Či), v Indiji,   Prana. Nekateri ljudje to energijo vidijo in jo znajo opisati. Večina tega ne more. Čeprav je ne vidimo, ne pomeni, da je ni. Sicer bi tudi elektriko in televizijske ali radijske valove morali obsoditi na neobstoj. Ta življenjska ali vitalna energija je organizirana in ima obliko. Deluje na svojevrsten način. Sestavljena iz več različnih plasti in iz energijskih vrtincev, skozi katere prihaja univerzalna energija - energija zemlje in kozmosa, v naše telo. Pretok te univerzalne energije v človekovo telo, je vitalnega pomena. Da bi vam pomagala razumeti, si bom sposodila primer. Ko v kadi polni vode odmašite čep, začne voda odtekati. Kar naenkrat se pojavi vrtinček vode. Ta vrtinec lahko obstaja samo zato, ker se voda premika, odteka. Ostane enak le dokler je dovolj vode in dokler je odtok prehoden.

Ko vode zmanjka, vrtinec izgine, če bi odtok zamašili, bi se z njim zgodilo enako. Torej, če želimo da vrtinec obstaja, mora voda prosto teči.


Podobno je z nami in z našo energijo.

Obstaja vrsta snovnih energij, ki jih vnašamo v telo. To so hrana, tekočina, zrak, toplota in svetloba. Preveč ali premalo teh snovnih energij, lahko poškoduje telo. Lahko si ga uničimo tudi zaradi strupov, ki jih zavedno ali nezavedno vnašamo v sebe. Torej, če se naši odtoki  (črevesje, ledvica, pljuča, koža) zamašijo, zboli naše telo.

Obstaja pa tudi življenjska ali vitalna energija in njenih zakonitosti v resnici ne poznamo ali pa jo celo zanikamo. Dobro zdravje in počutje, pa je odvisno od ravnovesja vnosa in iznosa tako snovnih energij in od vnosa in iznosa vitalnih energij (Prana ali Chi). Če se zamašijo dotoki vitalne energije smo nesrečni, neuspešni, jezni, prestrašeni, žalostni, zmedeni …

Tako kot nismo pasivni pri vnosu snovnih energij, smo še manj pasivni pri vnosu vitalnih energij, čeprav se ne zavedamo tega. Na nivo naše vitalne energije, na to, kako je pretočna, vplivamo z našim načinom razmišljanja in čustvovanja. Torej, sami smo odgovorni za  naše vitalne energije ravno tako, kot smo odgovorni za to, kaj in koliko jemo, pijemo, kako dihamo, skrbimo za svoje telo.  

Torej, naše življenje je rezultat tega, kaj počnemo s temi energijami. To pomeni, da imamo vpliv in da ga lahko spremenimo tako, da pazimo na vnos pravšnjih snovnih energij; pa ne tako zelo, kot ga lahko spremenimo, ko začnemo paziti na vnos in iznos vitalnih energij. Spremenimo ga, ko začnemo zavestno opazovati in spremljati lastne vitalne energije, ki so sestavljene iz našega načina razmišljanja in čustvovanja.

Ko zaznamo lastne misli in čustva, takrat spoznamo, da imamo izbiro izbrati katera miselna in čustvena energija, bo prešla naše telo. Kaj iz vitalne energije bomo pojedli in popili. Takrat tudi spoznamo, kako različna čustva in misli delujejo na nas.

Recimo, da gre nekomu zelo na živce to, kar pišem. Odloči se, da mi napiše zelo kritično in odklonilno pismo. Nek moj »normalen« odziv bi lahko bil prizadetost, kajne? V smislu, kdo pa je, da me tako sodi, pa naj prebira kaj drugega in podobno. Skratka, lahko bi začutila čustveno bolečino, jo posvojila in potem bi mu jo vrnila, saj jo je on povzročil. Če bi ravnala tako, bi ustvarjala novo boleče razmerje v svojem življenju zato, ker bi se odločila za enak odziv, kot mi ga je predlagal moj kritik. Poleg tega, bi tako gojila energijo bolečine, jo proizvajala in z njo privlačila nove, podobne izkušnje. Lahko pa se odločim za drugačen pristop ali odziv. Na voljo imam enako izbiro kot pri tem, kaj bom jedla in pila. Lahko se odmaknem od kritičnosti besed tako, da se zavedam, da je to le kritika nekega človeka, ki z mano nima nič, me ne pozna in jaz ne njega. Kritika je rezultat njegove osebnosti, njegovih preteklih izkušenj, za katere jaz nisem odgovorna. Torej, on je on in jaz sem jaz.

 
Lahko pismo preberem večkrat zato, da prepoznam če  je morda kaj resnice v tem, kar je napisal. Morda pa jaz potrebujem kaj spremeniti, čeprav človek to sporoča na neprimeren način. Torej, prisluhnem sporočilu. Morda se moram odzvati na njega, vendar ne tako, da se branim, pač pa da spoznam, da sem bila premalo jasna. Morda je oseba vznemirjena zaradi nečesa čisto drugega, pa tega ne prepozna in na žalost tako deluje. Svojo jezo meče v nekoga drugega, ki ni nič kriv. V takem primeru se ne odzovem, pustim in samo poskrbim, da se v sebi počutim dobro. Lahko pa se odzovem na potrebe te osebe in ji pomagam, da bo razumela, kaj počne. Zagotovo obstaja še veliko odzivov, ki jih nisem naštela. Ti odzivi pa niso kar nekaj. Niso nekaj, kar nima vpliva. Ti odzivi so najpomembnejše v našem življenju. Z njimi ustvarjamo energije v sebi, z njimi mašimo ali odpiramo odtoke in prehode vitalne energije v sebi. Ti odzivi povzročajo, da se mi kasneje zgodijo določene stvari. Ravno zaradi teh odzivov živimo kakor živimo. Način, na katerega vidimo situacijo in se nanjo odzovemo, je tisti, ki nam potem omogoča pretok energije ljubezni ali pa sovraštva.  Za popolno zdravje potrebujemo pravo količino in pravo kakovost energije, ki se skozi nas pretaka. Sedaj pa prosim občutite svoje občutke. Iz česa ste sestavljeni? Preverite svojo energijo. Ste?

To, kar občutite, je vaša realnost življenja.

Ste zadovoljni z njo?
 
VARJA
VARJINA SPOROČILA
KNJIGE
ČLANKI
PRIJAVA NA NOVICE
POVEZAVE

© Skrivnosti d.o.o. oblikovanje Nina Rupel
izdelava spletne strani Tomyco d.o.o.
Kazalo strani