DOMOV
Izjemno preprosto
Nedelja, 15 November 2009 15:35

Ko iščemo notranji mir, dobro počutje, samo s tem, da si tega želimo, hočemo ali pa neizmerno potrebujemo, še ne pride. Še sreča, da je na voljo na tisoče tehnik, ki nam pomagajo, da bi to,  po čemer hrepenimo, občutili. Poznam mnoge, ki potrošijo nekaj ur na dan zato, da izvajajo teh, na tisoče tehnik in potem čakajo, da bi se bolje počutili. Tehnike same po sebi ne narede čisto nič. So le vzvod, ki nam bi pomagal dvigniti skalo nerazumevanja in upora, s katerimi si v resnici branimo občutiti to, kar iščemo. Res je, absurd, ampak tako je. Neizmerno hrepenimo po notranjemu miru in dobremu počutju, a hkrati se upiramo tistim načinom, ki nam bi to počutje pomagali začutiti. Poskusite. Predlagam vam sila lahko vajo, s katero v trenutku dosežete, da se misli umirijo in tako začutite mir, če že ne kaj drugega. Sedite in na kratko mentalno sprostite vse telo. To pomeni, da z namero odredite, da se vaše telo sprosti in potem se zazrite v nek predmet, vseeno je kaj izberete. Ko zrete v predmet, se ne premikate, le dihate sproščeno.

Predmet opazujete brez, da bi opazili oblike, barvo in material, ogledujete si ga v celoti vendar tako, da se vaše oči ne premikajo. Skratka, doseči morate, da sta vaše telo in oči nepremična. Poskusite brez, da berete naprej.
Ste? Kaj ste opazili,  kaj se je zgodilo? Bom pomagala, ko umirimo telo in oči, se umirijo tudi  misli, s to preprosto tehniko zajezimo tok misli, ki navadno tečejo zbegano in hitro, od ene misli, do druge in navadno nimajo prijetnega predznaka. Torej, sila preprosta tehnika, ki nam pomaga k umiritvi.
Že vidim vaš dvom. Zagotovo ste zaskrbljeno pomislili, da boste morali odslej par ur na dan nepremično zreti v vašo okolico, da bi se dobro počutili in seveda kaj si bodo o tem mislili vaši bližnji. Morda pa ne razmišljate tako, morda ste neizmerno hvaležni, da obstaja preprost način umiritve. Včasih, nas je tako težko zadovoljiti. Iščemo in iščemo, naš trud je poplačan tako, da to, kar iščemo, dobimo, pa spet nismo zadovoljni, iščemo naprej. Ne uporabljamo tega, kar smo ravnokar odkrili. Ne borimo se zase in za svojo svetlobo tako, da vstrajamo v neki tehniki dokler, ne dosežemo napredka. Raje poslušamo svoj ego, ki bo iznašel na tisoče razlogov, da ni v redu. Prepričana sem, da ste doslej odkrili že veliko načinov, s katerimi si lahko pomagate do boljšega počutja. Vprašanje pa je, kako jih izvajate. Sedite v kotu, zrete v predmet in čakate, da bo nekaj samo od sebe prišlo in ker ne pride odnehate? Skratka ste vi in je tehnika in jo izvajate mehanično brez občutka in čakate na rezultat. Seveda ne bo prišel. Ne more zato, ker ste vi in ta tehnika je samo kot pomagalo skozi katerega iščete v sebi posebne občutke, mir na primer. Tehnika je vzvod in ne nekaj, kar bi nekaj naredilo namesto vas. Ko jo izvajate, seveda če jo izvajate s polno zavestjo, predanostjo in pozornostjo, lahko o sebi marsikaj novega odkrijete. Skratka, samo z eno, preprosto tehniko lahko dosežemo razsvetljenje. Le … če jo izvajamo s popolno predanostjo, zaupanjem in s pozornostjo. Potem tehnika, ki sem vam jo opisala zgoraj, šele deluje. In tako je pravzaprav z vsako. Deluje tudi obratno, torej, nobena ne bo delovala, če jo boste izvajali mehanično brez, da bi ob tem spremljali sebe. Recimo, če dobro pogledate nek predmet, s popolno pozornosjo tako, kot da ga vidite prvič, boste začutili to, kar razlagam. Torej, za predmet opazovanja si izberite nek znan predmet iz vaše okolice. Naj bo tak, ki je z vami že »stoletja«. Sedaj ga pozorno opazujte kot, da ga vidite prvič, obračajte ga in opazite njegovo obliko, barvo, teksturo, material in podobno. Ko opazujete s tako pozornostjo, se nekaj zgodi. Poskusite preden berete dalje. Ko si tako pozorno nekaj ogledujete in je vaše telo prisotno, vaše misli pa okupirane s tem, kar počne vaše telo, se naenkrat zgodi, da se počutite odlično.
Zakaj? Zato, ker ste na ta način vstopili v tukaj in sedaj. Ker ste v sedanjosti, ni preteklosti in ni prihodnosti in verjamem, da ste že vsaj tisočkrat prebrali, kako nam občutek v tukaj in sedaj lahko nameni izjemno dobro počutje. Kako preprosto, kaj ne?
Pa se boste teh preprostih metod držali? Kako pogosto jih boste izvajali? Če sploh?
Da, človek je res čudna žival. Išče, išče, najde in potem zavrže. Škoda, stvarnik nas je namreč poslal na zemljo s popolnim načinom življenja. v resnici ne potrebujemo zapletenih tehnik, da bi se bolje počutili. Vse, kar potrebujemo, je že v nas, ali okoli nas le, da tega ne vidimo. Verjamem, da imate za seboj že vsi izkušnjo dobrega počutja z eno od dveh opisanih načinov, ali pa kar z obema. Pa ste se tega zavedali? Ste kdaj razmišljali o tem, da ste se dobro počutili in potem iskali način, kako ste to dosegli. Ali pač ste iskali samo mentalne razloge? Da, zajezite svoj um, ne dovolite mu, da vas ugrabi in popelje po svoje. Nekaj časa dvomite v vse, kar pomislite in iščite način, kako bi se distancirali od večine, kar pomisli vaš um, predvsem od vsebin, ki niso prijetne narave. In potem, vam obljubim, da se boste počutili dobro.
Če že ne odlično.
 
VARJA
VARJINA SPOROČILA
KNJIGE
ČLANKI
PRIJAVA NA NOVICE
POVEZAVE

© Skrivnosti d.o.o. oblikovanje Nina Rupel
izdelava spletne strani Tomyco d.o.o.
Kazalo strani