DOMOV
Osnove življenja
Nedelja, 15 November 2009 15:07

Napetost, nemir, nervoza, nezadovolstvo, strah, jeza, žalost niso naravna človekova stanja. Res je, da nikoli ne bodo izginila v popolnosti, tudi če bomo res intenzivno delali na sebi, vedno bodo del nas, toda ni mišljeno, da bi jih čutili ves čas svojega življenja. Namenjeno nam je, da se počutimo odlično, da pa se ob pojavu nekega dogodka v nas prebudi tudi čustvo nemira, jeze, strahu, žalosti, zavisti, nervoze in podobno, toda to čustvo se potem izrazi dogodku primerno in takoj zatem spusti, opusti, sprosti in človek se spet počuti odlično. Danes sodoben človek ne zaznava miru, ljubezni, radosti, strasti. Še Sherloc Holms bi kaj takega težko izbezljal iz človeak. Se spomnite tistega njegovega izreka: To je osnovno, dragi Watson? Torej, veste kaj je osnovno, za dobro življenje? To, da znate sprostiti in opustiti napetosti in ne, da jih v sebi zadržujete leta češ, takšna je realnost tega, kar živim. Osnovno je, da se v trenutku, ko opazite, da se več kot uro časa slabo počutite, takoj umaknete v nek svoj prostor in posežete po eni od tehnik, ki vam bo omogočala izkustiti popolno notranjo sprostitev.Ena lažjih je, da se svojemu telesu preprosto naročimo, naj se sprosti. Res je preprosto, izgovoriš: Telo, sprosti se in je sproščeno. Ker pa sodoben človek potrebuje kompleksne, zapletene mentalne tehnike, da bi jim verjel in ne, da bi bile bolj učinkovite, vam ponujam tudi tako.
Prvi korak: ponoči, pred počitkom si namenite 20 minut časa zase, zatemnite prostor v katerem se udobno namestite. Prvi korak tehnike je, da sprostimo napetost. Zaprite oči in začniet sproščati telo. Vseeno ej, kje začnete, zaznavajte le, kje je telo napeto in če čutite kolena napeta, jih sprostite s pomočjo prijaznega ukaza. Svojemu telesu kot ad bi imeli pred seboj prijatelja in ne sovražnika, na glas naročite, naj sprosti napetost na področju kolena. Dotaknite se z rokami kolena in recite: Prosim koleno, sprosti se. Odkrili boste kar nekaj napetih delov telesa in najprej jih je treba sprostiti, če je telo napeto, se um ne bo sprostil. Sprostitev se začne s  telesom, šele tako lahko umirite nemirni um. Že po približno petih minutah se boste počutili sproščeni.
Drugi korak: dihanje.
Svoje zavedanje prenesite na dihanje. Naše telo je naša zunanjost, naše zavedanje je naša notranjost, dihanje je most med obema. Po tem, ko je telo sproščeno, zaprite oči in pozornost usmerite na dihanje, sprostite svoje dihanje. Ogovorite svoje dihanje in prosite ga, naj se opusti, naj bo naravno. Ponovite dvakrat, trikrat in opazili boste, da se bo nekaj v vašem telesu spremenilo. Vaš dih se bo umiril in poglobil, lahko boste vdihnili globoko. Pet minut dela vam bo vse skupaj vzelo.
Tretji korak: eno
Vdihnete in z vsakim izdihom izrecite: eno. Ko vdihujete ste tiho, ko izdihujete na glas izustite besedo: eno. Ob tem občutite, da ste eno z vsem, z vso eksistenco, vse je enotno. Tega ne potrebujete izgovarjati, samo čutite in ob izdihu izgovarjate: eno. Izvajajte približno 5 minut.
Prosim, ne pogledujte po uri, tako ponovno občutite napetost tega, da tehniko izvajate pravilno. Časovni okvir je ponujen le v zavedanje da vam te metode ni treba izvajati prav dolgo.
Telesa ne smemo siliti, še manj tretirati kot sovražnika, ki mora ubogati naš ego. Telo je naš prijatelj, služi nam 70, 80, 90 do 100 let. Ni mehanizma, ki so ga znanstveniki odkrili, ki bi bilo vsaj približno podobno telesu. Tako komleksno je, da ga pravzaprav v celoti tudi znanstveniki ne poznajo. Telo dela čudeže, pa se tega sploh ne zavedamo, še manj se mu zahvaljujemo za to. Največkrat ga obravnavamo kot sovražnika, čeprav je v resnici naš največji prijatelj. Vedno poskrbi za nas, ko spimo, ko smo budni. Ko spite in vas napade komar, bodo vaše roke same odgnale to nevarnost brez, da bi se vi medtem prebudili. Celo življenje uživamo stvari, za katere se niti ne vprašamo, kaj povzročajo našemu telesu. In tudi če se upre, ga s pomočjo uma ali kemije utišamo. Nikoli ga ne vprašamo, če bo sposobno presnoviti tisto kar zaužijemo. Nekako po čudežu, naša notranja kemija vseeno nadaljuje in omogoča, da naše telo živi teh 80 let. Ima avtomatičen sistem s katerim nadomesti tiste dele, ki so se pokvarili. Ima svojo modrost in vse to počne brez, da bi od nas dobilo posebna navodila.
Nismo povezani s telesom, samo prenašamo ga. Imeti kontakt pomeni, da smo senzitivni in ga občutimo. Ljudje čutimo telo samo takrat, ko nas nekaj boli in če vas boli glava, čutite glavo, če vas boli noga, se zaveste, da imate nogo, če pa je vse v redu, se sploh ne zavedate, da imate telo. Ko čutite glavobol, se povežete z bolečino in ne z glavo, v resnici bi si takrat želeli, da glave ne bi bilo, torej sovražite del sebe. Enako je, ko ste napeti in nesproščeni. Človek, ki ljubi svoj avto ima drugačen odnos do avta kot tisti, ki svojega avta ne mara. Človek, ki ne mara avta, ga bo vozil in ga tretiral kot kup pločevine, tisti pa ki ima avto rad, bo pozoren na vsak glas, opazil bo razliko, najmanjšo razliko v zvoku motorja. Mi svoje telo lahko razumemo kot kup celic, ki delujejo po svojem mehanizmu, ali pa ga imamo preprosto radi in smo hvaležni za vse, kar nam omogoča. Če ga imamo radi, nikoli ne bomo dovolili, da se počuti nesproščeno. Povzeta tehnika spada med tehnike mojstra Oshoja,objavljena z dovoljenjem OSHO Internacionalne fundacije.
 
 
VARJA
VARJINA SPOROČILA
KNJIGE
ČLANKI
PRIJAVA NA NOVICE
POVEZAVE

© Skrivnosti d.o.o. oblikovanje Nina Rupel
izdelava spletne strani Tomyco d.o.o.
Kazalo strani