DOMOV
Sprostitev
Četrtek, 05 Julij 2007 12:31

SprostitevSprostitev ne pomeni, da ležimo na plaži, pred televizijo, ali pa, da brezskrbno  kramljamo s prijatelji, se ukvarjamo s športom. Sprostitev je umetnost, ki jo je dobro osvojiti. Kaj pa pravzaprav sproščamo?

Mišice, utrujeno telo? Ne, sproščamo napetosti, stres, sprostitev pomeni opustiti boleča čustva. Tista, ki jih navadno ne izrazimo zato, ker menimo, da bi bilo prenevarno za nas, če bi to storili. Bojimo se zgubiti partnerja, službo; bojimo se, da bi o nas drugi mislili slabo; ne maramo konfliktov in še in še razlogov bi lahko našteli. Skratka, ko se zgodi nekaj, kar v nas prebudi val občutkov, ki niso prijetni, vse skupaj potisnemo globoko v svojo notranjost in čustva dobesedno požremo. Jih shranimo v sebi. Ker pa čustva niso nekaj, kar nima vpliva na nič; pač pa so tako kot vse, energija in ta energija nekaj v nas počne; se v resnici večino časa počutimo neprijetno. Čeprav to v sebi zanikamo in vsakič, ko pridemo v stik s temi občutki, se hitimo ukvarjati z nečim drugim. Da jih ne bi občutili, iščemo mnoge načine, ki nam pomagajo k temu. Bodisi da se prekomerno ukvarjamo s športom, pojemo ogromne količine hrane, pijemo alkohol; seksamo vsevprek; prekomerno delamo; ali pač ždimo doma ugasnjeni v sebi. Z vsem tem, seveda samo po sebi ni nič narobe razen, če te načine uporabljamo za to, da bežimo pred bolečimi čustvi, ki vrejo v nas.
Ste opazili, da ta čustva vedno pridejo na plan, ko se sprostimo. Recimo na dopustu. Mnogokrat se zgodi, da ljudje na dopustu zbolijo, ali pa jih vse boli. Vse to zato, ker so čez noč sprostili telo, ki so ga do takrat držali v napetosti. Torej, če želimo uživati na dopustu, se bo treba znati prav sprostiti. Še prej, pa je dobro vedeti, kako se počuti človek, ki je res sproščen. Sproščen človek je v sebi miren in hkrati živ, dejaven. Po glavi mu rojijo ideje, zamisli in poln je energije. Počuti se svobodno in veseli se življenja, uživa v vsakem trenutku. Ne razmišlja v naprej ali pa za nazaj. Pomislite sedaj, kako ste se počutili, ko ste se od srca nasmejali? Celo telo se je stresalo v krčih zabave in občutek je bil lahkoten, kajne? Kadar je smeh katarzičen, sprostimo mnogo zatrtih čustev in potem se odlično počutimo. Smeh je eden boljših načinov čustvene sprostitve. Kako je bilo, ko ste v preteklosti obiskali zdravnika misleč, da ste hudo zboleli, pa vam je po preiskavah potrdil, da ni z vami nič hujšega narobe. Aaahhh, se je iz vas izlil izdih olajšanja, kajne? No, tako se občuti prava sprostitev. Takoj zatem občutite, kot da bi se v vas nekaj premikalo, pretakalo.

Kako ste se počutili, ko ste bili do ušes zaljubljeni in nazaj in vam je bila ljubezen vrnjena?

Zagotovo bajno. In kaj boste porekli, če vam povem, da je to stanje, pravo stanje vsakega od nas. Torej, večino svojega življenja bi se morali počutiti kot takrat, ko smo bili zaljubljeni.

V resnici pa se počutimo kot kup gnoja. V sebi zadržujemo na tone preteklih bolečih spominov in občutkov in z njimi krojimo življenje sebi in svoji okolici. Na misel nam ne pride, da bi se od tega poslovili, čeprav je sproščanje in opuščanje bolečih čustev naravno dejanje, ki nam ga je položil Stvarnik v zibko. Se spomnite, kako ste se počutili, ko ste kot otrok igrali v naravi s svojo družbo. Se smejali, skakali, lovili, kričali … in potem, ko ste prišli domov, ste se počutili odlično. Seveda, saj so to načini sproščanja in opuščanja čustev. Te načine danes uporablja naša zvrst s plesi, hojo po žerjavici, gongi, skratka z dinamično sprostitvijo. Torej, da bi se sprostili, potrebujemo delovati. Šele potem lahkost prevzame vsak del vašega telesa.

Torej, preden odrinete na dopust vam svetujem, da se začnete načrtno sproščati. Zato, da bo potem dopust lahko užitek, ki ga boste v popolnosti izkusili.

Za popotnico vam darujem vajo vizualizacije popolne sprostitve.


Umirite se, sedite zravnano in zaprite oči. Predstavljajte si, da imate v sebi izkušnjo popolne sprostitve. Povežite se s svojim spominom, ko ste se od srca nasmejali. Dobro.

Kako je, ko iščete ključe od avta, mudi se vam, ne najdete jih. Zaznajte svoje telo, napeto je. Preverite, kateri deli telesa so zakrčeni, ko ste čustveno napeti. Sedaj pa si predstavljajte, da ste ključe našli in vaše telo se v trenutku sprosti. Kako se počutite? Preverite občutke v telesu. Dobro.

Sedaj pa se še povežite s svojim spominom, ko ste bili zaljubljeni. Kako občutite svoje telo? Vam je kaj težko narediti? Se omejujete, kot ponavadi? Ne, kajne? Torej, ko ste se povezali s tem občutkom, ga začnite razvijati v sebi. Ko ga v popolnosti občutite, ga še zadržite, tudi če niste zaljubljeni. Pomembno je, da se počutite, kot da ste.


Dan je lep in življenje je krasno. Ozrite se okoli sebe, nasmehnite se in uživajte. Tudi, če nimate pogojev.

Še.      
 
VARJA
VARJINA SPOROČILA
KNJIGE
ČLANKI
PRIJAVA NA NOVICE
POVEZAVE

© Skrivnosti d.o.o. oblikovanje Nina Rupel
izdelava spletne strani Tomyco d.o.o.
Kazalo strani