DOMOV
Dejstva o stresu

Ko naši možgani neko dogajanje zunaj ali znotraj telesa prepoznajo kot potencialno nevarno ali škodljivo, hipotalamus prek hipofize (možganski žlezi z notranjim izločanjem) sporoči nadledvični žlezi, naj pospeši in poveča izločanje hormonov adrenalina.

 

Ta hormon sprožij niz notranjetelesnih in zunanjetelesnih procesov, ki telo pripravijo na borbo ali beg. Pospeši se utrip srca in poviša krvni tlak, sprošča se glukoza in maščobne kisline, hkrati pa se kri iz trenutno manj pomembnih delov telesa usmeri v življenjsko pomembne organe in mišice, ki jih potrebujemo tako za boj kot tudi za beg.

Poleg splošnega, telesnega odziva telesa na stres se nam poveča tudi budnost, naša pozornost postane usmerjena. Dovzetnost za občutek bolečine upade, prav tako pa se zmanjša apetit in reprudoktivno obnašanje. Tako telesno delovanje pripravi človeka na unčikovito obrambo pred grozečo situacijo.

Vse lepo in prav, vendar pa občutimo stres tudi, ko nismo v življenjski situaciji. Takim, pogostim odzivom, pravimo kronični stres.

Kronični stres povzroča bolezni

Enaki mehanizmi, ki nam pri soočenju z nevarnostjo omogočijo preživetje, pri kronični izpostavljenosti neobvladljivim stresorjem vodijo v bolezni. Ljudje pod stresom so izpostavljeni boleznim srca in ožilja (stres sproži maščobne kisline, ki dvigujejo holesterol, ter adrenalin, ki pospeši bitje srca.) Stres vpliva tudi na motnje menstrualnega ciklusa, libida, povzroča zgago ter sindrom razdraženega črevesja, s stresom pa so povezane tudi nezdrave razvade (alkohol, kajenje, prenajedanje). Druga stran kroničnega stresa pa se dotika naše duševnosti. Težave kot so depresija, napadi panike, apatija ter motnje spanja sprožijo razdražljivost, slabši spomin, občutek stalne utrujenosti… Poleg tega pa lahko kronični stres s premočnim stresnim odzivom poslabša ali sproži zdravstveno težavo, h kateri smo nagnjeni, pa se dotlej še ni razvila ( astma, alergija, glavoboli, sladkorna bolezen, sindrom angine pektoris, motnje srčnega ritma, …).

Predvsem pri ženskah, stalna izpostavljenost stresu povzroča neprestane občutke žalosti, strahu, zaskrbljenosti ter jeze.

 
VARJA
VARJINA SPOROČILA
KNJIGE
ČLANKI
PRIJAVA NA NOVICE
POVEZAVE

© Skrivnosti d.o.o. oblikovanje Nina Rupel
izdelava spletne strani Tomyco d.o.o.
Kazalo strani